Quantcast
Channel: varmrökt – Birgitta Höglunds mat
Viewing all 20 articles
Browse latest View live

Varmrökt Regnbågsfilé med Saffransvitkål

$
0
0

Varmrökt Regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Varmrökt, fet fisk smakar fantastiskt

Det är nog det mest njutbara sättet att få i sig sitt Omega-3. Röker man fisken försiktigt, så stannar allt fett och de goda smakerna kvar under skinnet. Börtnans Fjällvattenfisk är riktigt bra på rökning. Mjuk, fin fisk med lagom sälta. Fisken hittade jag på Kvantum. Jag fortsätter att göra reklam för våra duktiga mathantverkare i Jämtland och Härjedalen, så här kommer länk till Börtnans hemsida.

http://www.bortnanfisken.se/

Pratade med en annan lokal Matproducent på Skördemarknaden, som var lite besviken på att inte kommunerna gör mer för att visa fram vilka resurser vi har på matsidan häruppe. Det är ju nåt som skulle kunna dra hit massor av uppmärksamhet och turister från resten av landet.

Intresset i övriga världen håller på att växa sig väldigt stort för närproducerad mat, det märker jag när jag surfar runt på olika matsidor och via mailkontakter. Särskilt vi som äter Lowcarb-mat, har ett stort intresse för närodlat och giftfritt.

Så jag gör allt jag kan, för att hjälpa till att sprida information om de lokala odlare och andra hantverkare  jag tycker har bra produkter. Nu är det hektisk högsäsong för alla, det skördas för fullt i våra trakter just nu. Har fullt upp själv, med att ta reda på bär och svamp, som jag hittar överallt. Det är ett väldigt bra bärår, har sällan sett så fina hallon och blåbär. Och lingonen är på gång, massor även där. Men nu över till dagens recept.

Vitkålssallad med Saffrans-Aioli

Vitkålssallad med Saffransaioli

Ett halvt litet huvud färsk Vitkål

1 dl Aioli

1 msk finhackad Gräslök

½ kuvert Saffran

Havssalt

Vit Balsamvinäger

Strimla vitkålen, krydda med lite Havssalt och Balsamvinäger. Låt stå och dra en stund, medan Du gör aiolin. Hoppa över örterna i receptet, byt ut det mot saffran, som Du stöter fint i mortel med några korn salt. Då blir det ett riktigt fin pulver, färg och smak kommer fram till sin rätt. Blanda pulvret med aiolin och rör ner 1 dl i vitkålen.

Servera till varmrökt fisk, jag la på en extra klick av den goda såsen. Färska Tomater från Din lokala odlare. Mina kommer från Ås Trädgård. En kvist Dill från min balkongodling blev gott till.

Varmrökt Regnbågsfilé från Börtnans Fjällvattenfisk med Saffrans-Aioli och Vitkålssallad. Tomater från Ås Trädgård

 



Varmrökt Köttkorv med Rödkål och stekt Ägg

$
0
0

Lättlagad Nyårsdagslunch

Är Du som jag lite trött på att laga mat nu efter allt julstök och firande? Då passar det fint att äta upp rödkålen från julbordet, med en riktigt god korv till.

Jag köpte Ekologisk Köttkorv från Hallquist Gård i Fåker, på Jamtli’s Julmarknad. En riktigt smakrik, köttig korv som var väldigt god ihop med min Rödkål. Gynna lokala producenter på Din ort, istället för att köpa fabrikernas korvar.

Ett stekt ekologiskt Ägg och några skivor Äpple till, så var en snabb lunch färdig. Ja, efterrätt blev det ju också, men den kom inte med på bild. En liten skål med Björnbär och Grädde kompletterade måltiden.


Gratäng med Vitkål och Varmrökt Sidfläsk

$
0
0

Varmrökt Fläsk

De flesta av mina läsare har nog förstått vid det här laget att jag är väldigt förtjust i varmrökt sidfläsk. Enligt min mening betydligt godare än bacon. Kilopriset blir också lägre och framförallt innehåller fläsket mindre tillsatser än bacon.

Det enda som kan framföras på minussidan, är väl att man måste skiva det själv. Men det gör jag mer än gärna, så får jag ju lite tjockare skivor att steka, än de papperstunna baconskivorna.

Jag köpte två rejäla bitar rökt fläsk på Gregoriemarknaden av Jämtrök. Deras fläsk är riktigt gott, inte för salt som en del kan vara.

Just rökt fläsk är en vara som ofta tillverkas av de små, lokala charkuterierna, så det finns att få tag på nästan överallt. På det sättet gynnar jag ju det lokala mathantverket, samtidigt som jag får äta riktigt god mat.

Morgonnjutning

Jag har en klar favorit till morgonkaffet. Jag har skrivit om det förr, men det är så gott så jag tjatar en gång till. Det är en eller två skivor fett fläsk, mellan två tunna skivor Norsk getmesost. En riktig njutning, som jag rekommenderar varmt.

Njutmetoden är verkligen ett mer passande namn än LCHF.  Kostdoktorn har börjat använda det namnet, tycker det verkar passa in på min mat riktigt bra.

Nu kanske Du tycker att det är för mycket kolhydrater i mesost, 36% , men det är 29% fett och 11% proteiner också. Och en massa andra nyttigheter. Så några skivor äter jag varje dag, istället för bröd.

Om Du tittar förbi på min andra blogg, så finns där receptet på mitt LCHF-bröd. Ett bröd för Dig som vill ha betydligt mindre kolhydrater.

Gratinerad Vitkål med rökt Fläsk och Tomat

2 dl strimlad Vitkål

50 gr Varmrökt Sidfläsk

1/4 grön Paprika

2 msk Smör

1 dl Grädde

1 msk Chilisås eller 1 tsk Tomatpuré

Paprikapulver

Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

½ Tomat

½ dl riven Prästost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat fläsk. Blanda ner tärnad paprika efter en stund. Krydda. Tillsätt grädde och chilisås och låt puttra några minuter.

Häll över i en ugnsfast form. Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda i 200° i 10-15 minuter.


Fiskpudding på Varmrökt Lax, Morot och Fetaost

$
0
0

Fiskpudding med skirat Smör

Att laga en Fiskpudding är ett gammaldags sätt att ta vara på fiskrester. Ris ingår ofta, men jag kom på att rivna morötter borde bli gott istället.

Varmrökt fisk har jag heller inte använt i puddingen förut, men det blev riktigt bra. En liten bit Feta fanns i kylen, så den åkte också med.

Jag hoppas att jag med mina recept kan inspirera till lite nya rätter av till synes tråkiga rester. Jag övade mycket på konsten att förvandla överblivna rätter till något nytt, när jag jobbade på lunchrestaurang.

Läste häromdagen att 25% av all mat vi köper åker i soporna. Vilket slöseri!

Försök istället se på matlagningen som en utmaning och gör det roligt att hitta på nåt nytt av resterna. Ofta blir resultatet riktigt gott.

Vill Du se en till variant på fiskpudding, en med keso, så klicka Här.

Laxpudding med skirat Smör

50 gram Varmrökt Lax

1 Ekologiskt Ägg

1 dl Grädde

½ dl riven Fetaost

1 riven Morot

½ gul Lök

1 msk finhackad Dill

Havssalt och nymald Vitpeppar

Vispa ihop ägg och grädde. Hacka löken fint och rör ner den i äggsmeten, tillsammans med ost, morot och dill.

Dela laxen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i smeten. Smaka av försiktigt med kryddor, laxen och osten är salta.

Grädda i 175° i ca 30 minuter, tills puddingen stelnat och fått färg. Smält under tiden 25 gr Smör på svag värme.

Servera laxpuddingen med en sallad på strimlat Äpple, Cocktailtomater och Persilja. Citron och kallpressad Olivolja över. Häll generöst med skirat smör över puddingen.


Rökt Röding med Dillmajonnäs

$
0
0

Fjällväg

På väg till stugan handlade vi bland annat varmrökt Röding, på den lilla ICA-butiken vid  Vemdalsskalet.

Jag brukar alltid ta den här vägen ner till Dalarna, det är så vackert att köra fjällvägen, över Klövsjö och Vemdalen. Oftast är det också betydligt mindre trafik än genom skogen.

I det lilla samhället Börtnan, som ofta har landets kallaste temperatur, ligger Börtnan’s Fjällvattenfisk. Rökeriet producerar en riktigt god fisk.

Lagom salt och inte för hårt rökt, så vår röding var väldigt saftig och fin. Mamma hade med sig av sin dillmajonnäs, hon är väldigt matintresserad och duktig på matlagning.

Så som Du förstår, blev det mycket matprat och goda måltider. Som det alltid brukar bli när min Familj träffas, vi njuter av det goda i livet, allihop.

Av någon anledning har vi alltid för mycket mat med oss. Så en del fick åka med hem igen, tur det finns bra kylbagar, som klarar maten en hel dag i en varm bil.

På tal om vackra vägar, hemresan tog vi på västsidan av Storsjön. Mellan Svenstavik och Hallen går vägen vid sjön, med en fantastisk utsikt.

Vi stannade då till vid Hamncaféet i Hoverberg. Där köpte vi också en god fisk, nyrökt Sik, fångad utanför hamnen.

Café och Restaurang drivs av Ingrid Frohlich, som skapat ett riktigt fint ställe vid den vackra båthamnen. Mängder av lokala delikatesser finns på menyn. De har öppet alla dagar, fram till den 15 augusti.

Den här gången blev det en liten glass, men nästa gång jag far förbi får det bli en hemgjord Chokladpralin. På 70%-ig choklad, med ekologiska, torkade blåbär,  körsbär och nötter.

Dillmajonnäs till rökt Röding

1 dl Majonnäs

½ dl Crème Fraiche

1 msk finhackad Smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken

1 tsk  Senap

Lite pressad Citron

1 msk finhackad Dill

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche. Blanda ner övriga ingredienser och ställ in i kylen en timme. Då utvecklas smakerna bättre.

Jag serverade såsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.


Sallad med Mozzarella och grillat Sidfläsk

$
0
0

Sensommarsallad

Jag är väldigt bortskämd med olika bladgrönsaker när jag bor i Turkiet på hösten.Vi handlar allt grönt på de olika marknaderna som hålls olika dagar hela veckan.

Där smakar rucola, maché, lollo rosso, spenat och de andra färska bladen verkligen på ett helt annat sätt, än de späda salladsblad som säljs svindyrt på 70gramspåsar här.

Ibland köper jag  späda blad på Kvantum, där de säljs på lösvikt. Mycket bättre kvalitet än i plastpåsarna och så kan jag köpa så lite eller mycket jag vill.

Den här dagen hade jag varit ute i skogen och plockat Harsyra, som smakar syrligt och fräscht. Den smaken passar fint till det rökta fläsket.

Annars blandar jag ofta ut salladen med de örter jag har på balkongen, eller så tar jag bara dem och blandar med grönsaker. Örtsallad är verkligen gott och innehåller mycket nyttigheter.

Mozzarellasallad till grillat, Varmrökt Sidfläsk

3 skivor Varmrökt Sidfläsk

En näve späd Mangold och Maché

En knippe Harsyra

En bit Mozzarella

2 Rädisor

2 Cocktailtomater

Kallpressad Olivolja

Vit Balsamvinäger

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Lägg sallad och harsyra på en tallrik. Skär rädisor och tomater i bitar och stör runtom. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg på salladen.

Grilla fläsket hastigt på ena sidan, vänd ett kvarts varv och grilla en liten stund till. Då får Du ett fint rutmönster.

Vänd och grilla bara en liten stund på andra sidan. Lägg upp på salladen, häll på olja och vinäger och krydda.

Harsyra


Buffé på Födelsedagen

$
0
0

Svensk-Grekisk Tapasbuffé

Tack alla snälla läsare för all uppvaktning igår. Stort Tack till Familjen, som kom med trevligt sällskap och fina presenter.

Här på bloggen och på Facebook har det ramlat in massor med gratulationer. Tack till alla snälla Vänner, ni gjorde min dag minnesvärd.

Till och med vädret bjöd på sitt finaste humör, en fantastisk Brittsommardag.

Det blev en rätt tuff dag med mina mått mätt. Först en  föreläsning om att starta företag, sen blev det kalas.

Har ju fått starta en enskild firma, nu när det blivit lite fart på min receptförsäljning. Otroligt kul, men samtidigt lite gruvsamt.

Jag som aldrig tyckt om matematik och papper, ska helt plötsligt lära mig att föra bok, debet och kredit och annat krångligt. Men det gick rätt fint, fattade mer än jag hoppats på.

Förberedde kalaset dagarna innan, så nu var det bara att göra den sista finputsen när jag kom hem.

Bjöd på en buffé med olika sorters Tapas, både på Svenska och Grekiska. Här är det som serverades, lite snabbt tagna bilder mitt i allt.

Ett stort fat med kallrökt Lax, från Vickan’s Fisk på Domus. Varmrökt Biff av Limousin från Hara i Oviken.

Svampdolmar med Halloumi och Rödbetstimbaler var de vegetariska huvudrollsinnehavarna.

Jag bakade en ny variant av Ostkex till. Grillad Fetaost, olika sorter från Fontana och Zeta. Smör från Valio med rädisor.

Rostade Valnötter, små Kalamataoliver och Inlagd Paprika. Ugnstorkade, marinerade Cocktailtomater och lite annat smått och gott hade vi också på buffén. Sommarens sista örter fick bli grönt tilltugg.

Till dessert gjorde jag min Hallonchokladmousse igen och köpte en Budapeststubbe från Törner’s Konditori. Det är en glutenfri mandelmarängrulltårta med blåbär och grädde.

Grillad Fetaost som i Grekland

Några olika sorters Fetaost

1 msk färsk Timjan

1 msk kallpressad Olivolja

Lägg fetaosten i en ugnsfast form, riv över lite timjan och ringla olivolja över. Värm grillen till 225°. Sätt in osten och låt den få fin färg, det tar cirka 15 minuter.

Marinerade Cocktailtomater

2 askar Ekologiska Cocktailtomater

Havssalt

Oregano

Kallpressad Olivolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform. Strö lite salt och oregano över. Torka i ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i en burk och täck de varma tomaterna med en god olivolja.

Fjällmor’s Ostkex

5 dl riven Ost

2 Ekologiska Äggulor

1 dl Pumpakärnor

Svartkummin

Riv osten grovt, jag hade 4 dl Storsjö Svart och 1 dl Holländsk Rosmarinost. Du kan också ta bara vanlig ost och blanda ner lite örter.

Rör ihop ost, äggulor och pumpakärnor till en jämn smet. Forma till runda bollar, platta till och lägg på bakplåtspapper.

Strö över svartkummin. Grädda på 200° i 20 minuter. Låt svalna på galler.

Jag gjorde klart grunden till kexen, la på plåt kvällen innan och ställde i kylen. Tog fram en stund för att tempereras och gräddade dem strax innan gästerna kom.

Tack för tipset Fjällmor, kexen blev väldigt goda. Här är hennes recept i original.

Tomaterna och paprikan gjorde jag också klara dagarna innan. De blir bara godare om de får marinera ett tag.

Svampdolmarna skar jag i 3 bitar och ställde på högkant i tomatsåsen.

Rödbetstimbalerna blev skurna i 4 delar fick några tunna skivor smör över, innan värmningen. Täckte med folie och värmde båda formarna på 200° i 15 minuter.

Laxen och köttet skar jag upp och la på fat i kylen, bara garnering kvar när buffén ska fram. Då slipper man stressen med matlagning i sista stund.


Varmrökt Forell med Senapssås och Ägg

$
0
0

Lunch vid strömavbrott

Häromdagen hade vi väldig tur. Först när vi klev in i hissen och strömmen gick precis innan vi hann trycka på knappen för uppfärd.

Så det var bara att ta trapporna upp till 6e våningen. Tur vi har starka ben nuförtiden.

Strömmen brukar komma tillbaka på någon minut, eftersom de flesta hotell här nere har en egen dieselgenerator, just för såna här tillfällen.

Men den här dagen strejkade den också, så strömmen var borta en timme. Hade inte varit så kul att sitta i hissen den tiden.

Lunchen blev ändå lätt att laga, vi hade hårdkokta ägg och ett paket rökt fisk i kylen.

Kokta ägg är alltid bra att ha på lut, det blir ett fint mellanmål också, om man råkar bli akut hungrig.

En senapssås, lite lik Hovmästarsås men inte så söt, blev ett gott tillbehör. Tillsammans med lite grönt blev det en riktigt bra lunch i värmen.

Vill Du veta lite mer om LCHF-kost, så skrev Dr Annika Dahlqvist ett mycket intressant och läsvärt inlägg om den igår.

Det är det bästa jag läst som Annika skrivit, en balanserad betraktelse över en kostmodell som hjälpt många till en bättre hälsa.

Senapssås

2 msk grovkornig, osötad Senap

½ tsk Äppelcidervinäger

1 dl Ekologisk Majonnäs

2 msk Grädde

2 msk finhackad Dill

Havssalt och nymald Svartpeppar

Rör ut senapen med vinäger. Blanda ner dill, majonnäs och grädde. Smaka av med lite salt och peppar.



Fiskgratäng på varmrökt Lax och Bearnaise

$
0
0

Snabb Fiskgratäng

När jag kom hem i lördags, efter den rekordlånga resan, fanns inte så mycket ork att gå till affären.

Då är det fint att ha en välfylld frys att botanisera i. Jag fryser ofta in små rester, just för att ha till dagar då matlagningsorken tryter.

Med från Turkiet hade jag Paprika, Cocktailtomater, Halloumi och Dill. Tog en tur till Saluhallen sista kvällen, för att få med mig lite godsaker hem.

Under 20 kr kilot för den paprika som hos oss kallas Snackpaprika och kostar 25 kr för 2.

Hemgjord bearnaise fungerar väldigt bra att frysa och använda till gratänger.

Något man kanske inte tänker på så ofta, men just innehållet av äggulor och smör, gör den till en utmärkt gratängsås.

Jag gjorde en Paprikasallad med hackad Dill, kallpressad Olivolja och vit Balsamvinäger till. Lite Flingsalt över. Den fick stå och dra åt sig smakerna medan gratängen stod i ugnen.

Det här är ett fint exempel på lättlagad snabbmat när den är som bäst, bra att ta till i tider av julstress.

Fiskgratäng med Bearnaise

100 gr Varmrökt Lax

1 dl Bearnaisesås

2 stora Cocktailtomater

4 bitar Halloumi

Dela fisken i bitar och lägg i en gratängform. Dela tomaterna och lägg runtom med en bit halloumi på varje.

Bred ut bearnaisesåsen på fisken och gratinera i 10 minuter på 200°. Servera med paprikasalladen.


Hjortronsås till Varmrökt Lax

$
0
0

Sås med smak av sommar

Så här i Midsommartider brukar det bli en hel del av både rökt fisk och kött.

Som ett gott tillbehör till dem kommer här en av mina Favoriter i Repris.

Det märks att det är många som uppskattar bär till smaksättning i en kall sås, får väldigt många sökträffar på just den här hjortronsåsen.

Den milda smaken hos den fina laxen, som dessutom är gravad innan rökningen, blev väldigt god till den syrliga såsen.

Fisken kommer från Jämtrök på Frösön, som har många lokala delikatesser i sitt sortiment.

Förut har jag bara provat hjortronsås med hela bär, men den här gången tog jag mig tid att mixa och passera hjortronen. Med en ännu intensivare smak som följd.

Sommaren har kommit ovanligt långt här i Jämtland, så det står nog inte på innan vi kan ge oss ut på myrarna och fylla på förråden av vårt gulröda guld.

Hjortronsås

1 dl frysta Hjortron

1 dl Ekologisk  Crème Fraiche

½ tsk Honung

Havssalt

Ett par droppar Worcestersauce

Mixa hjortronen och passera dem genom nätsil. Blanda med crème fraiche och kryddor.

Mixa tills såsen tjocknar lite. Smaka av om det behövs mer kryddning. Ställ kallt några timmar innan servering.


Dillstuvad rödkål och varmrökt makrill

$
0
0

Rökt makrill med dillstuvad rödkål

Kokosstuvning

Som många vid det här laget vet så använder jag inte längre så mycket mjölkprodukter i min mat.

Till vardags äter jag istället soppor och stuvningar baserade på kokosmjölk/grädde.

I många asiatiska rätter passar det ju himla bra, men ibland kan kokossmaken bli lite fel.

Jag har då kommit på att om man tillsätter syra till rätten så blir smaken mycket god.

Här hittar du en riktigt god fiskgratäng på samma tema på min Paleo-blogg.

Läste just idag inne hos Ann Fernholm på hennes blogg om de nya trenderna i maten.

Att ta bort sockret och tillsätta syra är den hetaste trendspaningen inför 2015.

Kul att vara trendig med något jag hållit på med i många år, en syrlig ingrediens tillför en väldigt god balans, särskilt till fet mat.

Det underlättar också matsmältningen, något en del kan uppleva vara jobbigt med en högfettkost.

Jag köpte en riktigt fet och fin varmrökt makrill på saluhallen i tisdags.

Varmrökt makrill

Så det här blev onsdagslunchen, efter en promenad på 6 km till Östra Stranden.

Jag är så glad att jag numer har så mycket energi att jag orkar både gå riktigt långt och sen laga till nåt gott när jag kommer hem.

Innan jag gick över till LCHF var jag tvungen att förbereda allt innan jag gick ut, för orken att laga mat var långt ifrån den bästa.

Tack vare min fettrika och kolhydratsnåla kosthållning har jag kunnat träna upp mig så att en 2-3 timmars promenad känns riktigt enkel att genomföra.

Sen jag började med min blandning av LCHF och Paleo för 2 år sen så har jag, förutom att ha blivit bättre i magen, utvecklat en hel del nya muskler. De är välkomna.

Det känns fantastiskt att ha bättre styrka och energi idag vid 53 än jag hade innan ryggskadan satte stopp för min kock-karriär för 15 år sen :)

Stuvad rödkål med kokosmjölk

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosmjölk

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosmjölk.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Vitkål, Rödkål och Mittemellankål


Annorlunda fiskgratäng

$
0
0

Fiskgratäng med spenat

Fisk och spenat på nytt sätt

Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.

Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.

Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.

Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.

Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.

Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.

Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.

Bladspenat

Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.

Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.

Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.

Örtförsäljerska på Fredagsmarknaden

Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.

Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.

Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.

Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.

Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.

Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng med bladspenat 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Fiskpudding med brynt smör

Efter regn kommer solsken

Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.

Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)

Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.

Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.

Jag på Kleopatrastranden

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden i Alanya


Laxpudding med fetaost och skirat smör

$
0
0

Laxpudding

Laxpudding med skirat smör 2 port

100 gram varmrökt lax eller annan rökt fisk

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl riven fetaost

1 riven, stor morot

1 gul lök

½ dl finhackad dill

Salt och peppar

50 g smör till serveringen

Vispa ihop ägg och grädde. Hacka löken fint och rör ner den i äggsmeten, tillsammans med fetaost, morot och dill.

Dela laxen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i smeten.

Smaka av försiktigt med kryddor, laxen och osten är båda salta. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda på 175° i ca 30 minuter, tills puddingen stelnat och fått färg.

Smält under tiden smöret på svag värme, ställ åt sidan och låt klarna.

Servera laxpuddingen med en sallad och skirat smör.

Laxpudding med fetaost

Morötter


Varmrökt fisk med ägg och senapssås

$
0
0

Rökt fisk med senapssås

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.


Vitlökssås till rökt fisk

$
0
0

Rökt sik med vitlökssås

Vitlökssås med örter 3-4 port

2 dl creme fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill, persilja och gräslök

1-2 finhackade vitlöksklyftor

Saft och skal av ½ ekologisk citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Hacka örterna fint och rör ihop med övriga ingredienser.

Låt såsen stå och mogna i kylen några timmar.

Servera såsen till rökt eller gravad fisk, jag hade varmrökt sik.

Varmrökt sik



Ljust formbröd och smörgås à la Ecocaféet

$
0
0

Näringsrik smörgås

Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år.

Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter.

Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet.

Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till  skillnad mot de flesta mackor.

Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär.

Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet.

De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo.

Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood.

Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det förstås även en del LCHF-alternativ.

Den vackra Bounty Rawfoodtårtan på bilden nedan kan du vinna om du går in på Ecocaféets Facebooksida, läs mer om tävlingen i länken.

Rawfood-tårta på Ecocaféet…

En del av alla som jobbar på Ecocaféet och dess Hälsocenter…

Behandlingar på Ecocaféet…

Gräddbakelse LCHF…

Ecocaféet är inte bara ett trevligt fik, det har också utvecklats till ett stort hälsocenter.

Du kan få en mängd olika behandlingar, läs mer om dem här.

Ljust formbröd

4 ägg

2 dl yoghurt eller kokosgrädde

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl chiamjöl

½ dl linfrö

½ dl sesamfrö

½ dl mjukt smör eller kokosolja

2 msk tahini (sesampasta)

1 msk bakpulver

ca 2 tsk salt

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda yoghurt, smör och tahini i en annan bunke och rör ner blandningen i mjölet.

Har du inte tahini, så öka mängden smör till det dubbla.

Vispa äggen väl och vänd ner i smeten.

Häll upp i smord, avlång form (1 liter) och grädda på 200º i ca 40 minuter.

Låt svalna lite, stjälp upp och låt brödet kallna på galler.

Förvara i kyl eller frys in i skivor, det är också mycket gott till varma mackor.

Ecocaféets smörgåstårta…

Lindhas laxröra ca 6-8 port

200 g varmrökt regnbågslax

2 dl majonnäs

3 mjukkokta, finhackade ägg

1 liten, finhackad rödlök

1 msk pressad citron

2-3 msk finhackad dill

Salt och vitpeppar

Dela laxen i mindre bitar, se till att alla ben plockas bort.

Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om försiktigt och smaka av.

Gott slut med mousse på varmrökt regnbåge och hemgjord färskost

$
0
0

På sluttampen

Så var det då dags igen att summera året som gått och ladda upp för ett nytt, oskrivet blad i almanackan.

2017 har för mig varit ett mycket spännande och produktivt år, med en nyutgåva av två av mina tidigare kokböcker och två helt nyskrivna.

Efter 4 år utan något nyskrivet har det förstås varit fantastiskt kul att få sprida min matfilosofi och recept till så många genom nya kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har tyvärr inte hunnit komma till alla som förhandsbeställt den, då både tryckeriet och Adlibris haft problem så här i juletider.

Logistiken verkar ha havererat, troligen på grund av att så otroligt många numer ”klickar hem” sina inköp på nätet.

Men den 8 januari ska den finnas på plats även i de vanliga bokhandlarna, så håll utkik efter det här omslaget.

Här kan du under tiden köpa föregångaren, succéboken Låt bönor förändra ditt liv, för bara 109 kr på Bokus.

Som du kanske läst härinne tidigare så har bönor verkligen förändrat mitt liv till det bättre under det senaste året, så det känns väldigt roligt och hedrande att få bidra med mina recept till denna nya, hälsosamma trend.

I dagens inlägg får du ett lättfixat tips på en mycket god laxmousse att njuta av till nyårsbubblet.

Jag önskar alla mina läsare ett riktigt gott och hälsosamt 2018.

Regnbågsröra ca 4 port

100 g varmrökt regnbåge, lax eller annan fisk

1 dl färskost

2 msk hackad dill

2 msk finhackad purjolök, av det vita

Finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 msk pressad citronsaft

Salt och peppar

Bryt ner fisken i mindre bitar och blanda med färskost, citron, dill, purjo och lite kryddning.

Vill du inte använda färskost så kan du ta majonnäs istället.

Ställ i kylen så smakerna utvecklas i en timme eller gör den gärna dagen innan serveringen.

Smaka av om det behövs mer kryddor och forma ägg av moussen med en sked doppad i varmt vatten.

Lägg äggen på Spröda frökex med nässlor och vitlök, gurkskivor eller servera i en halv avokado.

På bilden nedan firade jag min nya Diabeteskokboken för män tillsammans med goda vännen Gunilla på Frösö Park Spa, med lite bubbel och njutbart julbad.

Öländska bönchips blev också ett väldigt gott komplement till regnbågsröran.

Här kan du köpa den kokboken för bara 169 kr på Bokus fram till och med i morgon 31/12.

Fyra goda tips med bacon och ägg till sommarfrukosten

$
0
0

Bacon och ägg

Frukosttips

I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.

Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.

Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.

Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.

Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröra med tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.

Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.

Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.

Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Bacon, äggröra, avokado och tomat

Kokbokstips

Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.

Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.

För den som har eller vill undvika att få diabetes så finns här min åttonde och senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Här nedan ser du en bild från Nyhetsmorgon i TV 4 när jag var där och bjöd på smårätter från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld från förlaget, du kan läsa mer om och beställa i länken ovan som går till Bokus.

Sommarmat – Rökt fisk med dillmajonnäs

$
0
0

Lättlagat på semestern

Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.

Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.

Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.

Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.

Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.

Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.

Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.

Läs gärna mer om mina kokböcker i länkarna efter receptet och här kan du läsa mer om mig och min matfilosofi.

Dillmajonnäs

1 dl hemgjord majonnäs

½ dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna mer.

Jag serverade dillmajonnäsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

Är ni fler så är receptet enkelt att dubblera, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Fler goda recept på såser och röror som passar till allt från rökt fisk till grillat kött och fågel eller grönsaker hittar du i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Tycker du om husmanskost med färre kolhydrater, då är ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” skriven med Lars-Erik Litsfeldt något för dig.

Läser du hellre böcker digitalt så finns allt från mina mest lättlagade rätter till långkokta buljonger, grytor, soppor och varma såser i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.

Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.

Fiskpicknick vid Ristafallet i Jämtland

Min bästa laxpudding med fetaost och morot

$
0
0

Populär pudding

Dagens lättlagade mattips är en riktigt smak- och näringsrik fiskpudding som ger gott om energi.

Det här receptet har blivit väldigt populärt bland mina följare, så nu när så många fler börjat upptäcka min blogg är det dags att det får visa upp sig igen.

Laxpudding görs traditionellt med kokt ris eller potatis, den här varianten med riven fetaost och morot blir ännu godare än originalet tycker jag.

Vill du hellre göra en laxpudding med blomkål så hittar du det här.

Laxpudding med fetaost

Laxpudding med skirat smör 2 port

100 gram varmrökt lax eller annan rökt fisk

2 ägg

2 dl grädde

50 g fetaost

1 riven, stor morot

1 gul lök

½ dl finhackad dill

Salt och peppar

50 g smör till serveringen

Riv fetaosten grovt. Vispa ihop ägg och grädde.

Hacka löken fint och rör ner den i äggsmeten, tillsammans med fetaost, morot och dill.

Dela laxen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i smeten.

Smaka av försiktigt med kryddor, laxen och osten är båda salta. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda på 175° i ca 30 minuter, tills puddingen stelnat och fått färg.

Smält under tiden smöret på svag värme, ställ åt sidan och låt klarna.

Servera laxpuddingen med en sallad och skirat smör.

Fler recept på min typ av naturligt god mat hittar du i kokböckerna här nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Viewing all 20 articles
Browse latest View live